Coachen en sturen

Coachen en sturen

Uw functie vraagt om bepaalde vaardigheden. Toch hoeft u als raadslid niet alles onder de knie te hebben; de leiding nemen is iets dat u doorgaans niet hoeft te doen. Die taak ligt vaak uitsluitend bij fractievoorzitters. Coachen en sturend vermogen zijn daarom onmisbare kwaliteiten voor hen.

Om de competentie ‘coachen’ goed te hebben ontwikkeld moet u een mensgerichte instelling hebben en bekwaam zijn in het ontwikkelen van anderen. Een fractievoorzitter die goed is in coachen biedt fractiegenoten de ruimte en begeleiding door ze te voorzien van feedback en kritiek. Hij toont zich sensitief ten opzichte van andere fractieleden en waardeert de inzet van uw collega’s. Hierin biedt u iedereen de ruimte om politiek te scoren. Als fractievoorzitter motiveert, steunt, stimuleert en coacht uw fractieleden en medewerkers om kritisch te zijn en elkaar feedback te geven. Tot slot pikt u de impliciete hulpvragen op die binnen uw fractie ontstaan.

Door het voortouw te nemen, leiderschap te tonen en beslissingen te nemen toont u een ‘sturend vermogen’. U stelt zich verantwoordelijk op in het behalen van politieke resultaten, onderhandelingen en oplossingen van het probleem. U handelt hierin transparant en weet anderen te overtuigen van de door u opgestelde doelstellingen. Meestal trekt u de regie naar u toe, maar u voert niet alles zelf uit. Dit kan soms ervaren worden als te directief of te dominant, maar u geeft de ruimte binnen de opgestelde kaders.

Competentiescan

U maakt de competentiescan door rechtsboven te klikken op Mijn account. Vervolgens maakt u een account aan en kunt u één keer de competentiescan van 48 vragen volledig doorlopen. Dit neemt zo'n tien minuten in beslag. De resultaten kunt u direct raadplegen en zijn gekoppeld aan adviezen voor het volgen van vervolgcursussen en -trainingen.

Volgende week staat de competentie 'integriteit' centraal. In totaal zijn er twaalf competenties voor raadsleden: