De buitenwereld de raadszaal inbrengen

De buitenwereld de raadszaal inbrengen

Voor raadsleden zijn niet alleen de gebeurtenissen binnen de raad relevant. Buiten de raadszaal doen zich dé situaties voor uw werkzaamheden binnen de raad relevant maken. Omgevingsbewustzijn is daarom een kernvaardigheid die u goed kan gebruiken als raadslid. Deze competentie zorgt ervoor dat u op de hoogte blijft voor nieuwe ontwikkelingen in de omgeving die relevant zijn voor uw werk.

Uw omgevingsbewustzijn zorgt ervoor dat u als raadslid erg extern georiënteerd bent, u bent alert op de ontwikkelingen en in staat om deze trends te vertalen naar de directe consequenties voor uw gemeente, fractie of portefeuille. U heeft zicht op wat er speelt in alle lagen van de maatschappij en bent in staat om hier een adequaat en gefundeerd oordeel te vormen. U kunt goed inschatten wie de stakeholders zijn en kunt deze informatie optimaal benutten in uw werkzaamheden. Tot slot bent u netwerkgericht en heeft u een brede interesse.

Voor de Omgevingswet is omgevingsbewustzijn een belangrijke eigenschap doordat de wet samenwerking tussen verschillende gemeenten en spelers binnen de gemeente vereist. U zult door uw omgevingsbewust zijn een goed gevoel hebben voor hoe de politiek-bestuurlijke verhoudingen door de wet zullen veranderen. Tot slot bent u goed op de hoogte van alle stakeholders die te maken hebben met de beslissingen die er gemaakt worden onder de omgevingswet en weet u precies hoe de andere gemeentes hierin staan.

Competentiescan

U maakt de competentiescan door rechtsboven te klikken op Mijn account. Vervolgens maakt u een account aan en kunt u één keer de competentiescan van 48 vragen volledig doorlopen. Dit neemt zo'n tien minuten in beslag. De resultaten kunt u direct raadplegen en zijn gekoppeld aan adviezen voor het volgen van vervolgcursussen en -trainingen.

Volgende week staat de competentie 'Initiatief' centraal. In totaal zijn er twaalf competenties voor raadsleden: