Zestien raadsleden worden Tweede Kamerlid

Zestien raadsleden worden Tweede Kamerlid

Zestien raadsleden worden vandaag beëdigd in de nieuwe Tweede Kamer. De nieuwe raadsleden maken deel uit van de fracties van ChristenUnie, Denk, D66, Forum voor Democratie, JA21, PvdA en VVD.Slechts vijf van deze zestien raadsleden komt van buiten de Randstad, terwijl het overgrote deel van de raadsleden afkomstig is uit de raad in een grote gemeente met meer dan honderdduizend inwoners. 

Onder de raadsleden die Kamerlid worden zijn enkele opvallende namen: het Rotterdamse raadslid Joost Eerdmans is de lijsttrekker van JA21. Wieke Paulusma, raadslid uit Groningen, en nieuw Kamerlid voor D66 is een van de drie raadsleden in het hoofdbestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hans Smolders, raadslid uit Tilburg, staat bekend als de voormalige chauffeur van de vermoorde Pim Fortuyn.

Randstad

Smolders is niet het enige raadslid dat van buiten de Randstad komt in een nieuwe Tweede Kamer waarin het overgrote deel van de volksvertegenwoordigers uit de Randstad afkomstig is. Ook Faissal Boulakjar (D66, Breda), Daan de Neef (VVD, Breda), Habtamu de Hoop (PvdA, Súdwest Fryslân) en Peter de Groot (VVD, Harderwijk) komen van buiten de Randstad.

De overige raadsleden die de overstap maken naar de Tweede Kamer komen uit de grote steden in de Randstad: Ulysse Ellian (VVD, Almere), Don Ceder (ChristenUnie, Amsterdam), Alexander Hammelburg (D66, Amsterdam), Mariëlle Paul (VVD, Amsterdam), Hülya Kat (D66, Amsterdam), Queeny Rajkowski (VVD, Utrecht), Stephan van Baarle (DENK, Rotterdam), Ingrid Michon-Derksen (VVD, Den Haag), Pieter Grinwis (ChristenUnie, Den Haag) en Hanneke van der Werf (D66, Den Haag).

Dubbel mandaat

Opvallend is dat Hans Smolders heeft aangegeven dat hij niet alleen Kamerlid wordt maar tevens raadslid in Tilburg en Statenlid in Brabant blijft. Er zijn geen wettelijke regels voor dubbel mandaten. Het zijn in de regel interne partij-afspraken die aangeven dat een dubbele rol als volksvertegenwoordiger niet wordt toegestaan.
In het recente verleden koos ook Annabel Nanninga voor het vervullen van meerdere mandaten: zij was niet alleen raadslid in Amsterdam, maar werd toen ook Statenlid in Noord-Holland en Eerste Kamerlid.

Vergoeding

Kamerleden krijgen een vergoeding die past bij het fulltime Kamerlidmaatschap. Meer informatie over de verschillen in vergoeding tussen Kamerleden en raadsleden: vergoeding Kamerlidmaatschap fors hoger dan raadslidmaatschap.

Meer informatie

Enkele van de raadsleden die worden beëdigd, waren in de afgelopen jaren Raadslid van de Week, lees wat zij te zeggen hadden:

Don Ceder: 'De democratische controle kan zeker beter. Dat zien wij nu bijvoorbeeld rondom de coronacrisis. De veiligheidsregio wordt niet direct gecontroleerd door de gemeenteraad, terwijl er wel beslissingen worden genomen die in Amsterdam worden uitgevoerd.'

Habtamu de Hoop: 'Hoe kun jij je als kiezer nou vertegenwoordigd voelen wanneer je niemand terugziet waarmee je je kan identificeren? Het is dus een opdracht om vrouwen en mensen met kleur die talent hebben, de kans te bieden.'

Wieke Paulusma: 'Je hoeft het niet altijd eens te worden, maar het is wel belangrijk om te begrijpen waar kritiek vandaan komt.'

Op Twitter zijn de raadsleden die nieuw Kamerlid worden te vinden: 

Hanneke van der Werf (D66, Den Haag)
Wieke Paulusma (D66, Groningen)
Faissal Boulakjar (D66,Breda)
Hülya Kat (D66, Amsterdam)
Alexander Hammelburg (D66, Amsterdam)
Ulysse Ellian (VVD, Almere)
Mariëlle Paul (VVD, Amsterdam)
Daan de Neef (VVD, Breda)
Queeny Rajkowski (VVD, Utrecht)
Peter de Groot (VVD, Hardewijk
Don Ceder (ChristenUnie, Amsterdam)
Pieter Grinwis (ChristenUnie, Den Haag)
Habtamu de Hoop (PvdA, Súdwest Fryslân)
Stephan van Baarle (DENK, Rotterdam)
Hans Smolders (FvD, Tilburg)
Joost Eerdmans (JA21, Rotterdam)