Raadsleden van Nederland - Aijiththan Loganathan

Raadsleden van Nederland - Aijiththan Loganathan

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Aijiththan Loganathan, raadslid voor LVR in Roermong, over jongeren in de raad.

⇒ Download hier de hele interviewbundel 'Houd het dichtbij'

“Politiek is voor jongeren niet zo bijster interessant. Het lijkt weinig te maken te hebben met hun leefwereld. Maar dat is niet de enige reden dat je zo weinig jongeren in gemeenteraden tegenkomt. Ze hebben gewoon geen tijd. Studie, carrière en prikkels van moderne media – zie dan maar eens tijd te maken voor de lokale politiek.

“Ik maak er, ondanks mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven, wel tijd voor. Omdat ik politiek ontzettend boeiend vind. En ik heb ontdekt dat juist jongeren in staat zijn leeftijdgenoten warm te maken voor politiek. Simpelweg door alleen te hebben over de dingen die voor hen interessant zijn. En door de juiste kanalen te gebruiken. Voor veel oudere raadsleden zijn de traditionele media nog vanzelfsprekend, maar ik weet dat jongeren hier steeds minder gebruik van maken.

“Soms heb ik het idee dat raadsleden een nogal verwrongen beeld van hun reputatie hebben. Het raadswerk is zeker belangrijk, maar daarmee is nog niet gezegd dat de gemiddelde burger dat ook vindt. Ik val mensen niet lastig met agendapunten die relevant maar ook saai zijn. Ik boek succes door te communiceren over zaken die grote groepen jongeren aanspreken.

“Het begon voor mij allemaal toen ik 13 jaar was en een brief aan een wethouder hier in de stad schreef. Of er een hek kon worden geplaatst rond een trapveldje, zodat de bal niet langer op het fietspad kwam. Hartstikke gevaarlijk was dat, met die voorbij scheurende scooters. Geen reactie gehad. Tweede brief gestuurd. Weer niks. Uiteindelijk de Commissaris van de Koning aangesproken, die onze wijk bezocht. Die stuurde een mooie brief terug en daarin legde hij uit dat ik toch echt bij mijn eigen gemeente moest zijn. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk kwam dat hek er toen ik de wethouder toevallig zag wandelen en hem meenam naar het veldje.

“Wat aan me bleef knagen: als zo’n simpel hekje al zo’n gedoe oplevert, hoe gaat het in de gemeente met zaken die nog belangrijker zijn? Ik begon de politiek een beetje te volgen en werd benaderd door een van de partijen hier, de LVR. Of ik op de lijst wilde. Ik was net achttien en kwam uiteindelijk zeventien stemmen tekort voor een voorkeurszetel. Vier jaar later lukte het wel, ook weer met voorkeursstemmen. Hoe dat komt? Jongeren stemmen graag op jongeren.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Eerder verschenen: